Djurs golf

Sporten for alle

Generelt

Lad astilbe blomstre i din have

Astilbe, også kendt som fjerbregne, er en utrolig smuk og farverig plante, der kan tilføje en ekstra dimension til enhver have. Dens elegante, fjerlignende blade og prangende blomsterstande kommer i et bredt spektrum af farver, fra hvid og lyserød til dybrød og lilla. Astilbe trives bedst i halvskygge og fugtig, næringsrig jord, og den er særligt velegnet til skyggerige områder, hvor andre planter kan have svært ved at gro. Dens blomster åbner sig gradvist over sommeren og skaber en utrolig farverig og langvarig blomstring, der giver haven et smukt og romantisk udtryk.

Planlæg din astilbe-have

Når du planlægger din astilbe-have, er det vigtigt at overveje placeringen og mængden af planter. Astilbe trives bedst i let skygge og fugtig, næringsrig jord. Placer dem i grupper for at skabe en flot og harmonisk effekt i haven. Få inspiration til Astilbe havedesign for at få ideer til, hvordan du kan designe din astilbe-have. Vær også opmærksom på, at astilbe kommer i mange forskellige farver, så du kan vælge dem, der passer bedst til din have.

Astilbe-sorter, der passer til din have

Astilbe-sorter, der passer til din have, findes i et bredt udvalg af farver og størrelser. De mindre sorter, som ‘Sprite’ og ‘Pumila’, egner sig godt til forgrunden af bede og krukker. De større sorter, såsom ‘Fanal’ og ‘Rheinland’, er ideelle til baggrunden af bede og som solitærplanter. Uanset hvilken størrelse du vælger, vil astilberne tilføje en smuk, farverig og elegant accent til din have.

sådan planter du astilbe

Astilbe trives bedst i halvskygge og let fugtig jord, som ikke udtørrer for hurtigt. Vælg et voksested, hvor planterne får morgensol, men er beskyttet mod den stærkeste eftermiddagssol. Grav et hul, der er lidt større end plantens rodklump, og placer astilben i hullet. Fyld forsigtigt op omkring planten med den opgravede jord, og tryk let for at fjerne luftlommer. Vand grundigt efter plantningen, og sørg for at holde jorden fugtig, indtil planterne er etableret. Giv dem en god mulchlag omkring roden for at holde på fugtigheden. Astilbe er en flerårig plante, som kan deles hvert 2.-3. år for at forynge dem.

vanding og gødskning af astilbe

Astilbe kræver regelmæssig vanding for at holde jorden fugtig, men undgå at oversvømme planterne. Vand helst tidligt om morgenen eller sent om aftenen for at minimere fordampning. Giv planterne en næringskilde ved at gøde dem med et balanceret, langsomt frigivende gødningsmiddel tidligt om foråret. Undgå at gøde for kraftigt, da det kan føre til for kraftig bladvækst på bekostning af blomstring. Følg anvisningerne på gødningsproduktet, og tilpas mængden til planternes behov.

astilbe i skygge eller sol

Astilbe er en robust og dekorativ plante, der trives både i sol og skygge. Hvis du ønsker at plante astilbe i et område med delvis skygge, er det vigtigt at vælge sorter, der er tilpasset disse forhold. Mange astilbe-sorter klarer sig fint i let til moderat skygge, hvor de stadig vil udvikle smukke blomstertoppe. Sørg for at holde jorden fugtig, da astilbe foretrækker en jævn fugtighed. Planter du astilbe i et solrigt område, skal du være opmærksom på, at de kan have brug for lidt ekstra vanding i tørre perioder for at undgå visne blade.

Kombinér astilbe med andre planter

Astilbe passer godt sammen med andre skyggetålende planter i haven. De kan kombineres med stauder som funkia, hosta og skyggeløg, som alle trives i delvis skygge. Astilbe ser også flot ud sammen med skarptblomstrende planter som fuchsia og begonia, som kan give en flot kontrast til astilbens bløde blomster. Derudover kan astilbe med fordel plantes sammen med stedsegrønne buske som rhododendron eller azalea, som kan give en baggrund for de farverige astilbeblomster. Uanset hvilke planter du vælger at kombinere astilbe med, er det vigtigt at sikre, at de alle har de samme krav til jord og fugtighed for at trives optimalt sammen.

Astilbe som snit- og tørreblomst

Astilbe er ikke kun en smuk haveplante, men kan også bruges som snit- og tørreblomst. De elegante, fjerlignende blomsterstande holder sig længe i vase og kan tørres til at pynte med i hjemmet. Tørrede astilbe-blomster kan anvendes i kranse, buketter og andre dekorationer. Når de tørres, bevarer de deres smukke farver og form, hvilket gør dem til et populært valg blandt blomsteryndere. Astilbe egner sig desuden godt til at blande sammen med andre tørrede blomster og grønne elementer for at skabe interessante og holdbare arrangementer.

Astilbe i krukker og beholdere

Astilbe trives også fortrinligt i krukker og andre beholdere. Vælg en stor nok krukke, som giver planten tilstrækkelig plads til at udvikle sig. Fyld krukken med en næringsrig og veldrænet jord, og plant astilben med god afstand mellem planterne. Sørg for at holde jorden jævnt fugtig, og giv planterne ekstra næring i vækstperioden. Astilbe i krukker og beholdere kan nemt flyttes rundt, så du kan placere dem, hvor de kommer bedst til deres ret i haven.

Vedligeholdelse og beskæring af astilbe

Astilbe kræver minimal vedligeholdelse, men der er alligevel nogle få ting, man bør være opmærksom på. Fjern visne blomster og blade efter blomstring for at holde planten pæn og fremme ny vækst. Beskær planten tidligt om foråret, før den begynder at vokse, ved at klippe de gamle, visne stængler ned til jorden. Dette vil give plads til nye, friske skud. Astilbe er en flerårig plante, så den behøver ikke at blive delt hvert år, men kan deles hvert 3-4 år for at forynge den. Deling bør ske tidligt om foråret, inden planterne begynder at vokse.